SINAVLAR


TOEFL SINAVI
TOEFL IBT Sınavı Hakkında Genel Bilgi
TOEFL (Test Of English As a Foreign Language) sınavı ana dili İngilizce olmayanların Amerikan İngilizcesi bilgisini ölçmek amacıyla, Amerika’da New Jersey Eyaletinde bulunan Educational Testing Service (ETS) tarafından dünyanın pek çok merkezinde yapılan bir sınavdır.
TOEFL IBT Sınavı Nedir?
TOEFL IBT sınavı, İngilizceyi üniversite seviyesinde kullanma ve anlama yeteneğini ölçer. Bu sınav dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinizi akademik görevleri yerine getirirken ne kadar iyi bir şekilde birleştirdiğinizi değerlendirir.
TOEFL Testine Kimler Giriyor?
Dünya çapında 30 milyondan fazla kişi, İngilizce dil yeterliğini göstermek için TOEFL®sınavına girmiştir. Ortalama İngilizce beceri seviyesi Orta ile İleri arasında değişir.
-
Bir yükseköğrenim kurumunda eğitim almak isteyen öğrenciler
-
İngilizce dili öğrenim programına kabul almak isteyenler
-
Burs ve sertifika adayları
-
Seviye ilerlemelerini izlemek isteyen İngilizce dili öğrencileri
-
Vize başvurusu yapan öğrenciler ve işçiler
TOEFL IBT Sınavına Nerede ve Ne Zaman Girebilirim?
Dünyadaki diğer İngilizce dili sınavlarına nazaran TOEFL sınavının daha çok sınav tarihi (yılda 50'den fazla) ve yeri vardır. Sınava istediğiniz kadar girebilirsiniz, fakat 12 günlük bir süre içinde birden çok kez giremezsiniz.
TOEFL IBT Sınav İçeriği
TOEFL IBT sınavı İngilizce olarak yapılır ve internet üzerinden yürütülür. Giriş de dahil olmak üzere tamamlanması toplamda 4 saat süren 4 bölüm vardır.
4 Becerinin Tümünün Birleştirilmesi: Reading, Listening, Speaking ve Writing
Sınav sırasında, aşağıdakiler gibi İngilizce iletişim becerilerinizi birleştiren görevleri yerine getirmeniz istenir:
-
Bir soruya yanıt olarak okuma, dinleme ve ardından konuşma
-
Bir soruya yanıt olarak dinleme ve ardından konuşma
-
Bir soruya yanıt olarak okuma, dinleme ve ardından yazma
TOEFL IBT Sınavının Bölümleri;
Dinleme, Okuma ve Yazma sınavları tek aşamada gerçekleşir. Konuşma sınavı aynı gün, 3 gün önce veya 3 sonra gerçekleşebilir.
Okuma Bölümü
Süre: 60-80 dakika
Soru Sayısı: 36–56 soru
Yapılması İstenen: Akademik metinlerde 3 veya 4 parça okuma ve sorulara cevap verme.
Dinleme Bölümü
Süre: 60-90 dakika
Soru Sayısı: 34–51 soru
Yapılması İstenen: Konuşmaları, sınıf tartışmalarını ve sohbetleri dinleme, ardından soruları yanıtlama.
Konuşma Bölümü
Süre: 20 dakika
Yapılması İstenen: Bilinen bir konu ile ilgili fikir belirtme, okuma ve dinleme görevlerine göre konuşma.
Yazma Bölümü
Süre: 50 dakika
Yapılması İstenen: Okuma ve dinleme görevlerine göre kompozisyon yanıtları yazma, yazarak bir fikri destekleme.
TOEFL Sınav Puanları Nasıldır?
TOEFL IBT sınavında, 4 beceri alanında (Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma) herbirinden 30'ar puan olmak üzere toplam 120 puan üzerinden değerlendirme yapılır.
TOEFL Sınavına Hazırlık İçin Neler Yapılmalı?
-
TOEFL sınav formatını ve içeriğini öğrenin.
-
İhtiyacınız olan hedef skoru belirleyin.
-
Sınav hazırlığı için uygun bir çalışma ortamında kendiniz için ders planı hazırlayın.
-
TOEFL sınavına uygun hazırlık kaynakları edinin.
-
Bir uzmandan destek alın.
-
Sınavda standart İngilizce dili (Q klavye) bilgisayar klavyesi kullanılır. Sınava girmeden önce bir Q klavyede yazma alıştırması yapmanızı öneririz.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
IELTS SINAVI
IELTS, Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı, İngilizce'nin kullanıldığı ortamlarda öğrenim görmek veya çalışmak isteyen kişilerin İngilizce dil yeterliliğini belirlemek üzere tüm dünyada uygulanan ve en çok tercih edilen İngilizce dil sınavıdır.
Adaylar sınava giriş amaçlarına göre iki farklı sınav türünü seçerler. Akademik eğitim almayı planlayan adaylar IELTS Akademik, IELTS sınav sonucunu göçmenlik için kullanmayı planlayan adaylar ise IELTS Genel sınavını tercih ederler. IELTS İngilizce dil sınavı geçme veya kalmalı bir sınav değildir. Adayların değerlendirmesi 1 ile 9 arasında tam ve yarım puanlardan oluşan puanlamalar ile yapılır. Yurtdışındaki bir çok üniversite lisans programları giriş IELTS akademik sınavından 5.5 ve 6.0, yüksek lisans ve doktora için 6.5 ile 7.0 arası bir puan alınmasını istemektedir.
IELTS sınavı dört farklı modülden oluşmaktadır.
Bu bölümler Listening, Reading, Writing ve Speaking'dir.
Dinleme (Listening) bölümü;
30 dk sürmektedir. Dört bölümden oluşmaktadır, Sorular çoktan seçmeli, kısa cevaplar, cümle tamamlama, özet tamamlama, tablo doldurma, not tamamlama, eşlemelerden oluşur. 40 üzerinden verilen puan IELTS'in 1 9 arasındaki puanına çevrilir.
Okuma (Reading) bölümü;
60 dakika süren ve 40 sorudan oluşan bir bölümdür. Akademik okuma bölümleri bilimsel yayınlardan, gazetelerden veya kitaplardan alınmış bölümlerden oluşmaktadır makaleler ve kitaplardan toplanmaktadır.
Yazma (Writing) bölümü;
60 dakika sürer ve iki yazma parçasından oluşur. Birinci yazma parçası en az 150 kelime, ikinci yazma parçası ise en az 250 kelimeden oluşmaktadır. Adaylardan kendi kelimeleri ile açıklama yazmaları beklenmektedir. Bu bir diyagramı açıklamak, bir grafiği yorumlamak veya süreci anlatmak şeklinde olmaktadır.
Konuşma (Speaking);
Mülakat ortalama 11-14 dakika sürmektedir. Kayıt altına alınan IELTS speaking testi 3 bölümden oluşur. Sınavı yapan kişi kendini tanıtır ve kimlik doğrulaması için adaya bir kaç soru sorar. Ayrıca ailesi, işi, okulu ile ilgili genel bilgileri sorar.
Toplam sınav süresi 2 saat 45 dakikadır. Dinleme, Okuma ve Yazma sınavları tek aşamada gerçekleşir. Konuşma sınavı aynı gün, 3 gün önce veya 3 sonra gerçekleşebilir.
IELTS Sınavına Nasıl Hazırlanmalı?
Ülkemizde ve yurtdışında birçok dil kursu IELTS hazırlığı sunmaktadır. Bu kurslar farklı yoğunluklarda ve sürelerde eğitim vermektedirler. IELTS sınavına girecek adaylara tavsiyemiz öncelikle online deneme sınavlarına girmeleridir. Eğer hedeflediğiniz skordan 1 band geride iseniz alacağınız bir hazırlık kitabı ve online materyaller ile hazırlanabilirsiniz. Eğer IELTS skorunuzu daha fazla geliştirmeniz gerekiyorsa o zaman profesyonel bir yardım almanızda fayda var.
IELTS sınavı istediğiniz kadar girebilirsiniz. Arka arkaya sınava girmenizde bir sakınca yoktur. Sonuçlar 13 gün sonra posta yoluyla adresinize ulaştırılmaktadır. Engelli öğrenciler için IELTS özel sınav koşulları da sağlamaktadır.
GRE SINAVI
GRE (Graduate Record Examinations) Nedir?
GRE bir çeşit seviye belirleme sınavıdır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok üniversitenin yüksek lisans programlarına başvuran öğrencilerden girmesini istediği bir sınavdır. Sınavın amacı öğrencilerin sözel, matematiksel, kompozisyon yazma ve eleştirisel düşünce yeteneklerini ölçmektir. Sınavı geçmek için herhangi bir sonuç alınması gerekmemektedir ya da üniversiteler herhangi bir alt limit belirtmemektedirler. Fakat her üniversitenin her bölümünün öğrencilerinin belirli genel bir GRE sınav sonucu ortalaması vardır. İki türlü sınav şekli vardır. Genel sınav ve branş sınavı.
GRE sınavı, fen bilimleri, mühendislik, sosyal bilimler, işletme, beşeri bilimler ve edebiyat, eğitim ve diğer alanlardaki lisansüstü programlara başvuran bireyler kadar MBA programlarına başvuran bireylerin de girdiği bir sınavdır. Bu sınav, tüm dünyadaki lisansüstü okullara, işletme fakültelerine ve burs veren kurumlara açtıkları programlara başvuru yapanların niteliklerini değerlendirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır.
Bilgisayar Tabanlı Sınav Biçimi:
-
Sözel Akıl Yürütme
-
Sayısal Akıl Yürütme
-
Analitik Yazma:
-
Puanlanmayan bölüm
-
Araştırma bölümü:
Klasik Sınav (Kâğıt Üstünde Yapılan Sınav) Biçimi:
-
Sözel Akıl Yürütme
-
Sayısal Akıl Yürütme
-
Analitik Yazma
GRE Konu Sınavları
GRE Konu Sınavları belli bir alandaki bilgi ve becerilerinize vurgu yaparak diğer adaylar arasında kendinizi göstermenizi sağlar. Konu Sınavları aşağıda belirtilen sekiz farklı eğitim dalındaki lisans başarınızı ölçer:
-
Biyokimya, Hücre ve Moleküler Biyoloji
-
Biyoloji
-
Kimya
-
Bilgisayar Bilimi
-
İngiliz Edebiyatı
-
Matematik
-
Fizik
-
Psikoloji
Her bir konu sınavı yapıldığı alanda lisans sahibi olduğunuzu ya da o alanda kapsamlı bir alt yapınız olduğunu varsayar. Sınavlar, yılda üç kez olmak üzere Ekim, Aralık ve Nisan aylarında dünya çapında kâğıt üstünde sınav yapılan merkezlerde gerçekleştirilir.
Sınav Sonucunun Bildirimi
Her bir Konu Sınavı 200-990 puan cetveli üstünden toplam puan verir. Bazı Konu Sınavları ise 20–99 puan cetveli üstünden alt puanlamaları verir. Sınav tarihinden sonra en geç altı hafta içinde sınav sonuçları size ve belirlediğiniz kurumlara gönderilir.
GMAT (Graduate Management Admission Test)
GMAT, Lisansüstü Yönetim Kabul Konseyi tarafından oluşturulan ve yönetilen standartlaştırılmış bir testtir. Bu sınav öncelikli olarak; lisansüstü işletme okuluna başvurmayı planlayan bireyler tarafından yapılır. Birçok işletme okulları, MBA programları başvuruyu yapan öğrencinin potansiyelini ve performansını ölçmek için GMAT skorunu talep eder.
GMAT çok belirgin bir yapıya sahiptir. Sorular testten teste değişiklik gösterse de; bu sınav her zaman aynı 4 bölümden oluşur.
GMAT sınavı, sadece matematiği değil, tüm becerilerinizi gösterir. Sözlü bölüm, yazılı materyali okuma ve anlama, argümanları değerlendirme ve yazılı materyali standart yazılı İngilizceye uyacak şekilde düzeltme becerinizi ölçer.
Analytical Writing Assessment:
Analitik Yazı Değerlendirme eleştirel düşünme ve fikirlerinizi iletme becerinizi ölçer. AWA sırasında belirli bir argümanın arkasındaki mantığı analiz etmeniz ve bu argümana eleştiri yapmanız istenir. Bu bölüm için size verilen süre 30 dakikadır.
Integrated Reasoning:
Bu bölüm size farklı formatlarda sunulan verilerin değerlendirilme becerisini test eder 12 soru içermekte olup süreniz yarım saat olduğu için her soruya ortalama en fazla 2 dakika ayırmanız sizin için en uygun seçenek olacaktır. Bu bölümde 4 çeşit soru tipi bulunmaktadır ve bu çeşitlerden herhangi biri karşınıza çıkabilir. Bunlar: grafik yorumlama, tablo analizi, iki parçalı analiz ve çok kaynaklı akıl yürütme soruları olabilir.
Quantitative:
Bu bölümde verileri analiz edebilmeniz için matematik bilgi ve becerilerinizi kullanmanızı gerektirir. 37 sorudan oluşur ve tamamlamanız için size verilen süre 75 dakikadır. Soru türleri, problemleri çözmeye yönelik sorular üzerinedir ve sayısal olduğu için temel matematik bilgisine sahip olmayı gerektirir. Veriler ile ilgili sorular ise; sizin verilen bilgileri kullanarak soruyu çözüp çözemediğinizi belirlemek ister.
Verbal:
Bu bölüm 41 sorudan oluşur ve tamamlamak için size verilen süre 75 dakikadır. Bu bölümde 3 çeşit soru türü bulunur. Okuduğunu anlama soruları, yazılı metni kavrama ve bir yazıdan sonuç çıkarabilme becerinizi test eder. Kritik akıl yürütme soruları, bir bölümü okumanızı ve ardından geçişle ilgili soruları cevaplamak için akıl yürütme becerilerini kullanmanızı gerektirir.
BULATS (The Business Language Testing Service)
BULATS, ALTE –The Association of Language Testers in Europe tarafından onaylanmış ve kabul görmüş, iş dünyasında oldukça rağbet gören iş dilini ölçme sınavıdır. BULATS Cambridge Üniversitesi tarafından hazırlanmakta ve tüm dünyada uygulanmaktadır. Bu sınav işe alım, eğitim, terfi ve yerleştirme konularında hem işveren hem de çalışanlar açısından doğru kararlar verilmesine olanak sağlar. Sınav 4 farklı dilde uygulanmaktadır (İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca). BULATS testleri, Cambridge ESOL (İngilizce) The Alliance Française (Fransızca) Goethe Institute (Almanca) ve Universidad de Salamanca (İspanyolca) tarafından aynı standartlar temel alınarak geliştirilmiştir.
BULATS'ın amacı aslında eğitimini iş İngilizcesi üzerine alan ya da kurumlarında iş İngilizcesi seviyeleri merak edilen personellerin seviyelerini ölçmek ve değerlendirmektir. BULATS hem işveren hem personel için kariyer ve gelişim amaçlı bir sınavdır. Ancak bazı ülkelerdeki üniversite başvurularında dil yeteneğini ölçmek için de kullanılmaktadır.

